Slide toggle

VUK, obrt za kiparstvo, vl. Mirna Uvalić

Dobrodošli na internetske stranice obrta. Želimo Vas upoznati s našim radovima, idejama i kapacitetima. Osim vlastitih ruku i velike strasti za stvaranjem, posjedujemo i najveću peć za sušenje i pečenje gline.

Za više informacija, narudžbe, pitanja i prijedloge slobodno nas kontaktirajte na niže navedene kontakte ili putem kontakt obrasca na stranici.

Imate li pitanje?

Ponedjeljak-Petak: 08:00h - 16:00h Trg žrtava Domovinskog rata 15, 44253 Mošćenica Vjekoslav +385 99 431 1221 Mirna +385 98 942 0043 vuvalic@gmail.com

Sveti Lovro

Kratki opis

Sveti Lovro (Huesca oko 225. - Rim, 10. kolovoza 258.) - kršćanski svetac, rimski đakon pogubljen za vrijeme cara Valerijana.

Rođen je u rimskoj provinciji Hispania Tarraconensis u gradu Osca, današnji grad Huesca u Španjolskoj. Vjeri ga je poučio arhiđakon Siksto, koji ga je, nakon što je postao papom 257.godine, zaredio za đakona i dao mu službu upravljanja nad crkvenim blagom te skrbi nad siromašnima. Prema legendi, među blagom je bio i sveti gral, kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri. Lovro je poslao sveti gral u Španjolsku gdje se i danas se čuva u Valenciji, ali se ne može potvrditi autentičnost. Bio je jedan od prvih arhivista u Crkvi pa je zaštitnik knjižničara.

Za vrijeme rimskog cara Valerijana 258. godine, mnogi svećenici i đakoni su ubijeni, a bogatijim kršćanima oduzeta je imovina te su protjerani, a papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona. Odrubljena mu je glava 6. kolovoza 258. godine. Lovru su uhitili i rimski prefekt mu je dao tri dana da preda crkveno blago koje je čuvao. Lovro je nastojao u tom vremenu podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima, a po isteku, izručen je prefektu pred kojega je doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt, mučili su ga pržeći ga na roštilju. Pri tome je zavapio: "Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!" (lat. "Assum est, inquit, versa et manduca.") Zbog te izjave, sv. Lovro je zaštitnik komičara, mesara i kuhara.

Sveti Lovro jedan je od najpoznatijih svetaca, a slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Budući da se kiša meteora, zvana Perzeidi, događa otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza, naziva se i "suze sv. Lovre". Francuski istraživač Jacques Cartier po njemu je nazvao najveći estuarij na svijetu Zaljev svetog Lovre (en. Gulf of Saint Lawrence) i Rijeku sv. Lovre dugu 1.197 km. Po sv. Lovri se u Kanadi zove i planina Laurentian Mountains, glavna četvrt Saint Laurent u Montrealu i Avenija sv. Lovre u istome gradu. Jedna od najznačajnijih utvrda nekadašnje Dubrovačke Republike, Lovrijenac u Dubrovniku, nazvana je po sv. Lovri, a na njoj se nalazi kapela u kojoj se na njegov dan i u današnje vrijeme slavi euharistija.

Slični proizvodi