Slide toggle

VUK, obrt za kiparstvo, vl. Mirna Uvalić

Dobrodošli na internetske stranice obrta. Želimo Vas upoznati s našim radovima, idejama i kapacitetima. Osim vlastitih ruku i velike strasti za stvaranjem, posjedujemo i najveću peć za sušenje i pečenje gline.

Za više informacija, narudžbe, pitanja i prijedloge slobodno nas kontaktirajte na niže navedene kontakte ili putem kontakt obrasca na stranici.

Imate li pitanje?

Ponedjeljak-Petak: 08:00h - 16:00h Trg žrtava Domovinskog rata 15, 44253 Mošćenica Vjekoslav +385 99 431 1221 Mirna +385 98 942 0043 vuvalic@gmail.com

Sveta Rita

Kratki opis

Sveta Rita (Roccaporena, 1381. - Cascia, 22. svibnja 1457.), katolička svetica, zaštitnica bespomoćnih i beznadnih.

Rodila se u Roccaporeni, u središnjoj Italiji. Imala je vremešne roditelje kojima je bila poslušna, a udali su ju, po dogovoru, s dvanaest godina. Njezin suprug Paolo Mancini bio je žestokog i neugodnog karaktera, ali, unatoč tomu, Rita ga je voljela i ponašala se kao dobra supruga. Imali su dva sina.

Nakon 19 godina braka, Paolo je ubijen iz zasjede, a kako se Rita bojala osvete, molila Boga da radije uzme njene sinove k sebi, nego da počine zločin. Uskoro su obojica umrli i Rita je ostala sama. Željela je ići u samostan augustinki u Casciji, ali je odbijena jer nije bila djevica, no naknadno su je ipak primili 1413. godine. Iskazala se molitvama, isposničkim životom i brojnim dobrim djelima te su ju ljudi već za života smatrali sveticom. Imala je brojne vizije, a 1441. godine, nakon propovijedi o kruni od trnja, zadobila je ranu na čelu, jer je bila goruća štovateljica muke Kristove.

Umrla je 22. svibnja 1457. godine, a nakon njezine smrti dogodila su se brojna čuda te je postala je jedna od najomiljenijih svetica u Italiji. Proglašena je svetom tek 1900. godine, a njezino svetište nalazi se u Casciji. Zbog brojnih uslišanja i zadobivenih milosti prozvana je sveticom nemogućeg i zagovornicom u bespomoćnim i beznadnim slučajima. Tijelo joj je ostalo neraspadnuto do današnjeg dana.

Slični proizvodi