Slide toggle

VUK, obrt za kiparstvo, vl. Mirna Uvalić

Dobrodošli na internetske stranice obrta. Želimo Vas upoznati s našim radovima, idejama i kapacitetima. Osim vlastitih ruku i velike strasti za stvaranjem, posjedujemo i najveću peć za sušenje i pečenje gline.

Za više informacija, narudžbe, pitanja i prijedloge slobodno nas kontaktirajte na niže navedene kontakte ili putem kontakt obrasca na stranici.

Imate li pitanje?

Ponedjeljak-Petak: 08:00h - 16:00h Trg žrtava Domovinskog rata 15, 44253 Mošćenica Vjekoslav +385 99 431 1221 Mirna +385 98 942 0043 vuvalic@gmail.com

Križni put – motivi

Kratki opis

Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji se od 14 postaja prikazanih slikom ili kipovima, koji su postali sastavnih dio crkvenih interijera. Pobožnost potječe iz Jeruzalema, a nastala je u 17. stoljeću, tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Križni put su promicali sv. Franjo Asiški i franjevci, ali se pobožnost značajnije proširila tek u 18. stoljeću te je priznata u Katoličkoj, Evangelističkoj i ponekim protestantskim Crkvama.

Molitveni dio križnoga puta sastoji se od pripravne molitve, zatim slijedi 14 molitvi za svaku postaju i završne molitve. Svaka od 14 molitvi počinje zazivom: "Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo Te, jer si po svojem svetom križu otkupio svijet"; zatim slijedi razmatranje Isusove muke za pojedinu postaju; potom molitve: Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu; zaziv "Smiluj nam se Gospodine! Smiluj nam se!" i pjeva se jedna strofa pjesme "Stala plačuć' tužna mati" (lat. Stabat mater dolorosa). Svatko tko aktivno sudjeluje u pobožnosti Križnoga puta dobiva brojne milosti i potpun oprost grijeha, ako se taj dan ispovijedi i pričesti.

Svake godine na Veliki petak Sveti Otac papa predvodi pobožnost Križnog puta u rimskom Koloseumu. To je posebno popularizirao papa Ivan Pavao II., a nastavili su i njegovi nasljednici papa Benedikt XVI. i papa Franjo. Dok je Ivan Pavao II. bio zdrav, osobno je nosio križ od postaje do postaje, a posljednjih godina njegova pontifikata to su činili odabrani vjernici iz cijeloga svijeta.

Slični proizvodi