Slide toggle

VUK, obrt za kiparstvo, vl. Mirna Uvalić

Dobrodošli na internetske stranice obrta. Želimo Vas upoznati s našim radovima, idejama i kapacitetima. Osim vlastitih ruku i velike strasti za stvaranjem, posjedujemo i najveću peć za sušenje i pečenje gline.

Za više informacija, narudžbe, pitanja i prijedloge slobodno nas kontaktirajte na niže navedene kontakte ili putem kontakt obrasca na stranici.

Imate li pitanje?

Ponedjeljak-Petak: 08:00h - 16:00h Trg žrtava Domovinskog rata 15, 44253 Mošćenica Vjekoslav +385 99 431 1221 Mirna +385 98 942 0043 vuvalic@gmail.com

Isusov grob

Kratki opis

Ukop Isusa događaj je opisan u Novom zavjetu.

Nakon što je Isus umro na križu, trebalo ga je žurno pokopati, jer se po židovskom zakonu raspete trebalo pokopati isti dan. Prijetila je mogućnost da Isusa bace u neku jamu, ako na brzinu ne nađu grob. Josip iz Arimateje zamolio je Poncija Pilata za dozvolu da pokopa Isusovo tijelo u novu grobnicu, u kojoj ne bijaše još nitko ukopan, za što je dobio dozvolu, jer je bio ugledan Židov, član Velikog vijeća. Potajno je bio Isusov učenik i protivio se što su ga židovski svećenici osudili na smrt.

Pod raspetim Isusom na križu bile su Marija, majka Isusova, koja se bojala što će biti s Isusovim tijelom, te druge pobožne žene. Doživjele su olakšanje kada su saznale da će Isus biti prikladno ukopan. Josip Arimatejac i njegovi pomoćnici skinuli  su Isusa s križa, te ga predali majci Mariji u naručje. Taj prizor zove se pieta.

U pomoć Josipu i majci Mariji oko ukopa došao je i Židov Nikodem; oprali su okrvavljeno Isusovo tijelo i zamotali ga u laneno platno, posuto mirodijama. Planirali su doći kasnije i po običaju cijelo tijelo pomazati mješavinom ulja, smirne i aloja. Josip iz Arimateje bio je bogat, pa je već imao svoju grobnicu u blizini Kalvarije. To što Isus nije imao svoju grobnicu, bio je znak siromaštva. Položili su Isusovo tijelo u Josipovu novu grobnicu i stavili na nju kamen. Većina prisutnih brzo je otišla u grad, jer se približavao šesti sat i početak Pashe; htjeli su još taj dan kupiti ulja, kako bi u nedjelju pomazali Isusovo tijelo. Isus je tri dana počivao u grobu, a zatim je slavno uskrsnuo.

Slični proizvodi