Slide toggle

VUK, obrt za kiparstvo, vl. Mirna Uvalić

Dobrodošli na internetske stranice obrta. Želimo Vas upoznati s našim radovima, idejama i kapacitetima. Osim vlastitih ruku i velike strasti za stvaranjem, posjedujemo i najveću peć za sušenje i pečenje gline.

Za više informacija, narudžbe, pitanja i prijedloge slobodno nas kontaktirajte na niže navedene kontakte ili putem kontakt obrasca na stranici.

Imate li pitanje?

Ponedjeljak-Petak: 08:00h - 16:00h Trg žrtava Domovinskog rata 15, 44253 Mošćenica Vjekoslav +385 99 431 1221 Mirna +385 98 942 0043 vuvalic@gmail.com

Isus- dobri pastir

Kratki opis

Isus Krist (grč.: Ἰησοῦς Χριστός, lat.: Iesus Christus, heb. i aram.: ישוע, latinično: Ješua), također Isus iz Nazareta ili Isus Nazarećanin, utemeljitelj kršćanstva i važna osoba u nekoliko drugih religija.

O njegovu životu do tridesete godine ne zna se mnogo, osim da je te godine proveo u poslušnosti, radu i molitvi. Nakon što ga je Ivan Krstitelj krstio na rijeci Jordan i sotonine kušnje u pustinji, počeo je svoje javno djelovanje u Galileji, Judeji i Jeruzalemu. Ivan Krstitelj je navijestio njegov dolazak, propovijedajući u judejskoj pustinji. Posljednje je dane prije muke i smrti proveo u Jeruzalemu, sa svojim učenicima. Na Posljednjoj večeri ustanovio je Euharistiju i svećenički red; blagovao je s apostolima, a kasnije im je oprao noge. Prorekao je da će ga jedan od apostola izdati, što se obistinilo Judinom izdajom.

Sljedeći dan, u petak, predan je rimskom upravitelju Ponciju Pilatu koji ga je ispitao, ali nije na njemu našao nikakve krivice te ga je pod pritiskom naroda i svećenstva osudio na smrt razapinjanjem na križ. Vojnici su ga bičevali, stavili mu trnovu krunu na glavu, pljuvali ga i rugali mu se. Do gore Kalvarije nosio je teški križ, pod kojim je više puta padao na zemlju. Šimun Cirenac pomogao mu je nositi križ, a pobožne jeruzalemske žene su ga žalile i oplakivale. Veronika mu je pružila rubac, da obriše krvavo lice. Na gori Kalvariji, vojnici su mu umjesto vode dali ocat pomiješan sa žuči. Svukli su mu odjeću, razapeli ga na križ i pribili mu čavlima ruke i noge, a nad glavu mu stavili natpis „Isus Nazarećanin, kralj židovski”. Ubrzo je izdahnuo, uz riječi: "Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj".

Predvečer su Josip iz Arimateje i još jedan čovjek dobili dozvolu da smiju ukopati Isusa; skinuli su tijelo s križa, pomazali mirisnim uljima i položili u novi grob, kojeg su vjerski poglavari zapečatili i postavili stražu.

Isus je uskrsnuo je treći dan i slavno izašao iz groba. Pobožne žene našle su prazan grob i javile apostolima Petru i Ivanu, koji su odmah došli i vidjeli da se u grobu nalaze samo plahte kojima bijaše omotan Isus. Nakon nekoliko dana Isus je susreo dvojicu učenika, a potom i ostale, ali ga odmah ne prepoznaše. Pokazao im je probodene ruke i noge i blagovao s njima, te ih darovao govoreći: „Primite Duha Svetoga! Kojima oprostite grijehe, oprostit će im se, a kojima zadržite, zadržat će se. (Iv 20, 22-23)”.

Ustanovio je Crkvu te postavio apostola Petra za prvog poglavara Crkve (papu), a ostalima poručio da navještaju evanđelje svim narodima i da ih krste u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. Nakon četrdeset dana uzašao je na nebo na Maslinskoj gori pred svojim učenicima, te otišao Bogu Ocu, kojemu sjedi s desna na nebesima: „Kad to reče, bi na njihove oči uzdignut u zrak, i oblak ga otme očima njihovim (Dj 1,9)”.

Slični proizvodi