Slide toggle

VUK, obrt za kiparstvo, vl. Mirna Uvalić

Dobrodošli na internetske stranice obrta. Želimo Vas upoznati s našim radovima, idejama i kapacitetima. Osim vlastitih ruku i velike strasti za stvaranjem, posjedujemo i najveću peć za sušenje i pečenje gline.

Za više informacija, narudžbe, pitanja i prijedloge slobodno nas kontaktirajte na niže navedene kontakte ili putem kontakt obrasca na stranici.

Imate li pitanje?

Ponedjeljak-Petak: 08:00h - 16:00h Trg žrtava Domovinskog rata 15, 44253 Mošćenica Vjekoslav +385 99 431 1221 Mirna +385 98 942 0043 vuvalic@gmail.com

O nama

VUK, Obrt za kiparstvo

Nadahnut Duhom Svetim

Jedne je noći usnuo da je napravio Križni put,
a već sutradan je dobio moć stvaranja kipova,
isključivo rukama.

„Prije godinu i pol dana usnuo sam san… (nikada se ranije u životu nisam bavio izradom predmeta u glini ili sličnim djelatnostima)… da ću napraviti Križni put, što me ponukalo da sam u Osnovnoj školi Mate Lovraka, gdje radim kao vjeroučitelj, vidjevši da se djeca često na odmorima zabavljaju mobitelima i rade prstima, dobio ideju da ih motiviram na rad s glinom. Zajednički smo izradili jedan mali Križni put, na bazi gline. Nakon toga, ideje su se rađale jedna za drugom te sam počeo izrađivati kipove, jedan za drugim.”

Materijal
Rabimo stoljećima poznatu petrinjsku glinu.
Ručna izrada
Svi proizvodi ručno su izrađeni vještim rukama majstora.
Posebnost
Skulpture su šuplje unutrašnjosti, time su lakše.
Narudžbe
Mogućnost izrade skulptura po narudžbi.

Najveća peć na ovim prostorima

„Peć kojom se trenutno služi izradila je tvrtka Ravitera, Josipa Sabotnjaka iz Samobora, a izrađena je na bazi elektro sustava koji pokreće trofazna struja koja trenutno crpi cca 20 kW snage za jedno pečenje kipa veličine odraslog čovjeka; visoka je 2,10 metara, a široka 80 centimetara. Pečenje se odvija u tri faze: ventiliranje ili sušenje, zagrijavanje do 600 stupnjeva, potom na 980 stupnjeva i na kraju faza hlađenja. Cjelokupan proces traje oko 10 sati.“